Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ "ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ"

Από τις εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ κυκλοφορεί μιά νέα ποιητική συλλογή του ιδιαιτέρως ταλαντούχου, αντισυμβατικού, συγγραφέα, ποιητή και λογοτέχνη Γιώργου Κατσούλα, ενός νέου ανθρώπου, μόλις 34 ετών που ήδη έχει καταγράψει αξιόλογο έργο με 15 θεατρικά, 2 νουβέλες, 1 μυθιστόρημα, 2 πιλότους για τηλεοπτικές σειρές , μονολόγους, δοκίμια, μελέτες, κριτικές και περίπου 80 ποιήματα.
Η περίπτωσή του είναι πραγματικά ξεχωριστή και έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο του , ομολογούμε πως εντυπωσιαστήκαμε από την ευαισθησία και την τρυφερότητα ενός νέου ανθρώπου που κατάφερε να διατηρήσει την μαχητικότητα, τον κοινωνικό προβληματισμό του , την ιδεολογική του ταυτότητα ,αλλά και το όνειρό του , χωρίς να συνθλιβεί από την ασφυκτική και εξοντωτική καθημερινότητα του  ανθρώπου της βιοπάλης στην Ελλάδα των μνημονίων και της ανθρωπιστικής κρίσης.
Απ΄το βιογραφικό του διαβάζουμε " Γεννήθηκε στις 16-2-1981 στην Αθήνα και τελείωσε το τεχνικό λύκειο Ν. Ιωνίας σαν πολύ µέτριος µαθητής. Σπούδασε για έναν χρόνο σκηνοθεσία στη σχολή της Ευγενίας Χατζίκου και θεωρείται ένας από τους µεγαλύτερους συλλέκτες στην κινηµατογραφική µουσική.
Φύση ιδιόρρυθµη, πότε µελαγχολική και µοναχική και πότε έντονη και παθιασµένη. Ο πολύ δύσκολος και εριστικός χαρακτήρας και η εκκεντρική προσωπικότητά του, του δηµιούργησαν πολλά προβλήµατα στους χώρους δουλειάς µε αποτέλεσµα ν' αλλάξει πολλές δουλειές. Έχει εργασθεί σαν µικροπωλητής σε γυναικεία καλλυντικά στους δρόµους της Αθήνας, σαν πλασιέ ιατρικών βιβλίων, σαν χρηµατοοικονοµικός σύµβουλος στην O.V.B., σε συνεργείο αυτοκινήτων, σε εργοστάσιο αλουµινίων, σε περίπτερο, στην τηλεόραση σαν φροντιστής στο "Βέρα στο δεξί", στα καλλιστεία Miss Ύδρα, στο θέατρο στις παιδικές παραστάσεις - Ο µικρός πρίγκιπας, Μόµο και οι Μάγοι του χρήµατος - όλες του Χρήστου Κόκκινου, σε φυλλάδια, λαντζιέρης σε catering και βοηθός σερβιτόρου σε καφετερίες και εστιατόρια της Αθήνας.
Ο δύστροπος και επιθετικός του χαρακτήρας και οι ψυχολογικές του µεταπτώσεις είναι κάτι το οποίο φαίνεται και στα έργα του καθότι κανένας χαρακτήρας δεν είναι άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Είναι άνθρωποι που ή έχουν τα πάντα ή δεν έχουν τίποτα. Ή αγωνίζονται για να αποκτήσουν τα πάντα ή αγωνίζονται για να ξεφύγουν από τον πάτο. Ο Κατσούλας στα βιβλία του περιγράφει µια µάχη. Έναν πόλεµο. Είναι η µάχη "των σκλάβων" απέναντι στους καταπιεστές τους. Σ' αυτή όµως τη µάχη δεν τον ενδιαφέρει η νίκη ή η ήττα. Αυτό περνάει πολλές φορές εκτός κάδρου. Εκείνο που τον νοιάζει, είναι ο αγώνας που δίνει ο καθένας. Με τι όπλα πολεµάει, πώς πολεµάει, τι σκέπτεται, τι νοιώθει, τι ονειρεύεται, τι ελπίζει."

Από την τελευταία αυτή συλλογή του "Του ΄Ερωτα και του Πολέμου" παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά  ποιήματα, ένα του " πολέμου" και ακόμα ένα του "έρωτα"

ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ

Να φτάσεις κάπου και όχι παντού.
Να φτάσεις τώρα και όχι μετά.
Να φτάσεις εδώ και όχι αλλού.
Να φτάσεις λάθος και όχι τέλειος.

Να φτάσεις σε μιά ζωή και όχι σε μιά στιγμή.
Να φτάσεις εσύ και όχι οι άλλοι.
Να φτάσεις όλοι και όχι εσύ.
Τα λάθη του παρελθόντος να είναι οδηγός σου
Κυρίως όμως...

Να φτάσεις βαθιά και όχι ψηλά.

ΠΟΙΗΜΑ

Για άσε με να σε δω.

Ποίημα. ΄Ενα ποίημα. Αυτό είσαι.
Ποίημα μεγαλόπνοο.  Βαθυστόχαστο.
Πανανθρώπινο. Σμαραγδένιο.
Μα εγώ αγράμματος.
Πώς να σε καταλάβω;
Πρέπει να σε διαβάσω.
Μα μιά φορά δεν είναι αρκετή.
Πρέπει να σε διαβάσω
ξανά και ξανά.
Πρέπει όμως με προσοχή
να το κάνω.
Να σταθώ στην κάθε σου σελίδα
μέρες ολόκληρες.
Την κάθε λέξη να κοιτάζω 
νύχτες συνεχόμενες.
Στο κάθε γράμμα να μείνω
ώρες παγωμένες.
Τον κάθε τόνο 
το κάθε κόμμα
την κάθε τελεία
να επεξεργαστώ
σαν τέτοιος αγράμματος που είμαι.
Να σε διαβάσω πρέπει ξανά και ξανά.
Θα σε διαβάσω τρυφερά, συγκεντρωμένα
παιχνιδιάρικα.
Μα πάλι δεν θα σε καταλάβω.
΄Ετσι αγράμματος που είμαι.
Και τώρα; Τι να κάνω ο έρμος;
΄Ενα μόνο. ΄Ενα μόνο να κάνω.
Να σε διαβάσω ξανά και ξανά,
ξανά και ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου