Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΕΜΠΟΝΗ Η ΓΑΛΑΤΙΣΣΑ (ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ)



Θα ήθελα να σας διηγηθώ μιά ιστορία που συνέβη την εποχή που καίσαρ ήταν ο Βεσπασιανός.
Ο Κιβίλιος που ξεσήκωσε την επανάσταση στη Γαλατία είχε, όπως ήταν φυσικό, πολλούς συνεργάτες. Ανάμεσά τους ήταν κι ο Σαβίνος, ένας άντρας νέος κι από καλή οικογένεια, πλούσιος και με μεγάλη φήμη. ΄Οταν η επανάστασή τους απέτυχε, μερικοί φοβούμενοι την τιμωρία αυτοκτόνησαν και κάποιοι  που προσπάθησαν να φύγουν στο εξωτερικό συνελήφθησαν. Ο Σαβίνος θα μπορούσε , άν ήθελε, να φύγει σε άλλη χώρα και να γλυτώσει, αλλά αυτό που τον κράτησε ήταν το γεγονός πως είχε μιά θαυμάσια σύζυγο. Το Γαλατικό της όνομα ήταν Εμπονή που στα ελληνικά σημαίνει "Ηρωίδα". Τη γυναίκα αυτή , λοιπόν, δεν  μπορούσε να την εγκαταλείψει, αλλά ούτε και να την πάρει μαζί του. Είχε , μάλιστα, υπόγειες μυστικές αποθήκες όπου φύλαγε τους θησαυρούς του και μόνο δυο από τους απελεύθερούς του γνώριζαν το μέρος που βρίσκονταν οι αποθήκες αυτές. ΄Εδιωξε, λοιπόν, όλους τους άλλους δούλους του, λέγοντας ότι σκόπευε να φαρμακωθεί και μαζί με τους δυο έμπιστους απελεύθερους υπηρέτες του κατέβηκε στις υπόγειες αποθήκες. ΄Επειτα έστειλε τον έναν απ΄τους δυο, τον Μαρτιάλιο, στη γυναίκα του, για να της πει ότι είχε φαρμακωθεί και πως το σώμα του είχε καεί στην εξοχική τους έπαυλη. ΄Ηθελε με τον τρόπο αυτό να χρησιμοποιήσει τη γνήσια οδύνη και το πένθος της γυναίκας του ώστε να γίνει πιστευτός ο σκηνοθετημένος θάνατός του.

΄Ετσι και έγινε. Η Εμπονή ρίχτηκε στο δάπεδο και έμεινε εκεί επί τρεις ημέρες και τρεις νύχτες σπαράζοντας  στο κλάμα, χωρίς νερό και φαγητό. ΄Οταν το έμαθε αυτό ο Σαβίνος, φοβήθηκε μήπως πεθάνει κι έστειλε τον Μαρτιάλιο να της μηνύσει μυστικά ότι ήταν ζωντανός και κρυβόταν, και να την παρακαλέσει να εξακολουθήσει να τον πενθεί για ένα διάστημα ακόμη και να μην παραμελεί τα πένθιμα καθήκοντά της. Εκείνη έπαιξε τον ρόλο της πενθούσας συζύγου δραματικά και απόλυτα πειστικά, αλλά επειδή κάποια στιγμή ένιωσε την ανάγκη να τον δει, μια νύχτα τον επισκέφτηκε στην κρυψώνα του και πάλι νύχτα, γύρισε στο σπίτι της για να μην τη δει κανείς. ΄Ετσι για εφτά συνεχείς μήνες, χωρίς κανείς να το ξέρει, εκείνη συζούσε με τον άντρα της στο σκοτεινό υπόγειο.

Μεταμφίεσε η Εμπονή τον Σαβίνο, μεταποιώντας τα ρούχα του και αλλάζοντάς του κόμμωση και τον πήρε μαζί της στη Ρώμη, αφού υπήρχε κάποια μικρή ελπίδα να του δώσουν χάρη. ΄Ομως στην προσπάθειά της αυτή δεν κατόρθωσε τίποτε και γύρισε στην πατρίδα της. Τώρα πια περνούσε όλο και περισσότερο καιρό κάτω από τη γη , ενώ από καιρό σε καιρό κατέβαινε στην πόλη για να τη βλέπουν οι φίλοι και οι συγγενείς της. Και το πιό απίστευτο απ΄όλα, κατόρθωσε να κρατήσει την εγκυμοσύνη της μυστική από τις  φίλες της, παρά το γεγονός ότι συχνά πήγαινε στα λουτρά μαζί τους. Υπάρχει ένα φάρμακο που οι γυναίκες το τρίβουν στα μαλλιά τους για να τα κάνουν ξανθά ή κόκκινα. περιέχει μάλιστα ένα λίπος που δημιουργέι πρήξιμο και διογκώσεις στο δέρμα. Η Εμπονή , λοιπόν , άλειψε μ΄αυτό το φάρμακο όλο της το σώμα εκτός από την κοιλιά της ώστε να φαίνεται πρησμένο και να κρύβει έτσι την εγκυμοσύνη της. Γέννησε μετά από λίγο καιρό, εντελώς μόνη, σαν τη λιονταρίνα στη φωλιά της, δίδυμα αγόρια και κατέβηκε στην υπόγεια κρυψώνα για να πάει στον άντρα της. Μεγάλωσε κρυφά τα αγόρια της κάτω από τη γη. ΄Οταν μεγάλωσαν, ο ένας σκοτώθηκε στην Αίγυπτο, αλλά ο άλλος προσφάτως μας επισκέφτηκε στους Δελφούς. Τον λένε κι΄αυτόν Σαβίνο.

Ο Καίσαρ καταδίκασε τη γυναίκα αυτή σε θάνατο, αλλά πλήρωσε ακριβά για την άδικη αυτή ποινή, αφού η οικογένειά του αφανίστηκε ολόκληρη μέσα σε λίγο διάστημα. Στη διάρκεια της ηγεμονίας του αυτή ήταν η χειρότερη πράξη του. μιά πράξη που έκανε τους θεούς να αποστρέψουν το βλέμμα τους απ΄ αυτόν. Η γενναιότητα και η υπερηφάνεια της Εμπονής προκάλεσε τη συμπάθεια όλων, αλλά ταυτόχρονα θέριεψε την οργή του Βεσπασιανού, αφού όταν της αναγγέλθηκε ότι θα τη θανάτωναν εκείνη τον προκάλεσε ν΄ανταλλάξει άν μπορούσε τη ζωή του με τη δική της, δηλώνοντας πως είχε ζήσει πιό ευτυχισμένα εκείνη στα σκοτάδια κάτω απ΄τη γή, παρά αυτός στο θρόνο του.

Πλουτάρχου "Ερωτικός"
Εκδόσεις "Ενάλιος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου